Vi vill fråga dig om du vill delta i ett forskningsprojekt. Nedan får du information om projektet och om vad det innebär att delta. Samtycke till deltagande efterfrågas i nästa steg och är ett krav för att gå vidare med enkäten.
Syftet med denna studie är att jämföra tillgängligheten och kvaliteten av fysioterapeutisk vård inom den offentliga sektorn i Sverige för kvinnor med gynekologiska- obstetriska och urologiska besvär mellan sjukvårdsregionerna. Studien utgör ett examensarbete inom masterprogrammet i fysioterapi vid Umeå universitet. Forskningshuvudman för projektet är Umeå universitet.
Vad är det för ett projekt och varför vill vi att du ska delta?
Denna studie riktar sig till fysioterapeuter inom den offentliga sektorn som arbetar primärt mot patienter och är specialiserade eller har kompetens inom gynekologiska- obstetriska och urologiska besvär. Kompetens innebär i denna studie att du gått en vidareutbildning inom ämnet utöver den kunskap som erbjuds på grundutbildningen (kandidatnivå). Detta inkluderar en eller flera enskilda kurser eller dylikt. Kompetens kan också erhållas genom att arbeta mycket eller uteslutande med denna patientgrupp under en längre tid till exempel.
Fysioterapeuten har en viktig roll både vid undersökning, diagnostisering och behandling av kvinnor med gynekologiska- obstetriska eller urologiska besvär. Det finns dokumenterat att det finns regionala variationer inom hälso- och sjukvård i Sverige. Det finns även data som tyder på att de fysioterapeutiska resurserna inom kvinnohälsa fördelas olika beroende på vad den enskilda regionen önskar att fokusera på. Begreppen tillgänglighet och kvalitet är centrala i denna studie. Tillgänglighet till vård kan vara avgörande för hälso utkomsten, inte minst när patientgruppen delvis består av kvinnor med besvär i samband med en graviditet. Att vården är av hög kvalitet är också av stor vikt. All vård av hög kvalitet bör vara evidensbaserad, men det är också viktigt att interaktionen mellan kvinnan och vårdgivaren är effektiv med fokus på personcentrering.
Hur går projektet till?
Denna studie är en kvantitativ tvärsnittsundersökning och genomförs i form av en anonym enkät utformad genom verktyget “Webbenkäter”. Webbenkäter är ett online-undersökningsredskap som används för att skapa webbenkäten för datainsamlingar likt denna. Enkäten avser att mäta tillgängligheten och kvaliteten av vården för patientgruppen och en jämförelse mellan sjukvårdsregionerna kommer sedan att utföras. För att göra denna mätning har ett poängsystem skapats specifikt för denna studie.
Enkäten består av 21 alternativfrågor, de besvaras vid ett tillfälle och tar ca 5-10 minuter att genomföra. För att delta i studien krävs det att du passar inklusionskriterierna som nämnts ovan, svarar på samtliga 21 frågor, ger samtycke till deltagande och bekräftar att du har tagit del av och förstått den information du delgivits. Enkäten kommer att publiceras i Facebookgrupper och vara tillgänglig under en period på fyra veckor. När detta datum passerat kommer data att sammanställas och analyseras. Student Ronja Söderlund samt handledare André Nyberg har tillgång till datamaterialet. Den insamlade datan kommer att sparas fram till godkänt examensarbete.
Möjliga följder och risker med att delta i projektet
Deltagandet i enkäten ses inte innebära några eller få risker. Frågorna avser ej att bedöma individens prestationsförmåga och svaren analyseras på gruppnivå och tros därför inte ha någon alternativ liten negativ påverkan på respondenten. Detta beror på vad respondenten svarar i enkäten och om hen upplever att de ligger i vad de tror är underkanten vid bedömningen av tillgänglighet och kvalitet. Resultatet av studien skulle kunna vägleda fysioterapeuten i deras framtida arbete med patientgruppen.
Vad händer med dina uppgifter?
Inga identifierbara uppgifter kommer att hanteras då enkäten är anonym.
Dina svar lagras i programmet WebbEnkäter men kommer ej att vara spårbara till dig som individ. Svaren exporteras sedan till en separat Excel- fil. Dina svar kommer att behandlas så att inte obehöriga kan ta del av dem. Datan kommer att sparas till godkänt examensarbete.
Hur får du information om resultatet av projektet?
Resultatet av studien kommer att publiceras på Diva Portalen under maj/juni 2025. Eftersom enkäten fylls i anonymt kan du inte i efterhand begära att ta del av din individuella data. Eventuella oförutsedda fynd kommer att presenteras i det färdigställda examensarbetet.
Försäkring och ersättning
Detta är en kort och anonym enkätstudie som utgör ett examensarbete. Därav är ingen försäkring eller ersättning är aktuell.
Deltagandet är frivilligt
Ditt deltagande är frivilligt och du kan när som helst under ifyllnaden av enkäten välja att avbryta deltagandet. Om du väljer att inte delta eller vill avbryta ditt deltagande behöver du inte uppge varför, och det kommer inte heller att påverka din framtida vård eller behandling.
Ansvariga för projektet
Handledare: André Nyberg, Professor inom fysioterapi,
andre.nyberg@umu.se, 090-786 66 39, Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering.
Student: Ronja Söderlund, leg. fysioterapeut,
ronjas-derlund@hotmail.com,
072-722 17 53
Ditt deltagande är mycket värdefullt och ditt intresse för kvinnors hälsa är lika välkommet!